måndag 16 november 2009
Lakritsglass
Ingredienser:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
6 bitar Fudgelakrits eller 50 g färsk mjuk lakrits typ check som man köper i butiken
½ dl ca strösocker
6 äggulor
1/2 vaniljstång alt.½ tsk vaniljextrakt
Gör så här:
Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta(ej vaniljextraktet). Rör då och då tills lakritsen är upplöst 5-10 min. Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.
Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll i lakritsblandningen som får svalna lite.Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen helst i ett vattenbad och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).Häll sedan i vaniljextraktet om det används.
Ställ skålen kallt innan den körs i glassmaskin i ca 20-25 min
Tips ! Gör maränger på äggvitorna som blir över.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ingredienser:
SvaraRadera2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
6 bitar Fudgelakrits eller 50 g färsk mjuk lakrits typ check som man köper i butiken
½ dl ca strösocker
6 äggulor
1/2 vaniljstång alt.½ tsk vaniljextrakt
Gör så här:
Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta. Rör då och då tills lakritsen är upplöst 5-10 min. Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.
Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll lakritsblandningen som får svalna lite, över dem genom en sil. Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).
Ställ skålen kallt och häll tillbaks glassmeten i den genom sil. Låt smeten bli kall innan den körs i glassmaskin i ca 20 min