måndag 16 november 2009

Lakritsglass


Ingredienser:

2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
6 bitar Fudgelakrits eller 50 g färsk mjuk lakrits typ check som man köper i butiken
½ dl ca strösocker
6 äggulor
1/2 vaniljstång alt.½ tsk vaniljextrakt

Gör så här:
Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta(ej vaniljextraktet). Rör då och då tills lakritsen är upplöst 5-10 min. Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.

Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll i lakritsblandningen som får svalna lite.Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen helst i ett vattenbad och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).Häll sedan i vaniljextraktet om det används.

Ställ skålen kallt innan den körs i glassmaskin i ca 20-25 min

Tips ! Gör maränger på äggvitorna som blir över.

1 kommentar:

  1. Ingredienser:

    2,5 dl mjölk
    2,5 dl vispgrädde
    6 bitar Fudgelakrits eller 50 g färsk mjuk lakrits typ check som man köper i butiken
    ½ dl ca strösocker
    6 äggulor
    1/2 vaniljstång alt.½ tsk vaniljextrakt

    Gör så här:
    Sjud grädden, den uppskurna vaniljstången och lakritsen sakta. Rör då och då tills lakritsen är upplöst 5-10 min. Häll i mjölken och hetta upp till kokpunkten.

    Rör ihop äggulorna med sockret i en stor skål. Häll lakritsblandningen som får svalna lite, över dem genom en sil. Rör kraftigt, så att det inte skär sig. Häll tillbaks allt i kastrullen och rör över svag värme tills smeten tjocknar så mycket att den täcker baksidan på en sked (ca 79 grader).

    Ställ skålen kallt och häll tillbaks glassmeten i den genom sil. Låt smeten bli kall innan den körs i glassmaskin i ca 20 min

    SvaraRadera