torsdag 19 november 2009

Vaniljglass ( Grundrecept )



Att göra sin egen glass i en glassmaskin är både gott och roligt. Att dessutom kunna göra en glass utan några konstgjorda tillsatser är ju strålande. En glass på grädde, mjölk, ägg och socker. Det kanske inte är så nyttigt men det är jätte gott.

Ett perfekt recept som slipper upphettas

4 st Äggulor
1,25 dl Socker
2 dl vispgrädde
2 dl standard mjölk
1 st Vaniljstång
Smaksättning (t.ex. vaniljstång, bär, Kakao)

Skär ett snitt längs med vaniljstången med spetsen av en vass kniv, gröp ur de små kornen rakt ner i mjölken som du kan hälla upp i ett glas så länge, låt det dra medan du gör det andra.
Vispa grädden tills den blir krämig i konsistensen men ändå lös.
Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och poröst nästan som grädde faktiskt.
Häll sedan i mjölk, grädde i ägg blandningen rör om väl.
Ställ i kylen någon timme så det blir riktigt kallt, häll sedan glass smeten i glassmaskinen och kör i ca 20-25 minuter beroende på modell.
Nu är det ett strålande tillfälle att smaka på härligheten innan du för över glassen i en plastbunke som sedan placeras i frysen.
Nu kommer ett unikt tillfälle att göra maränger på äggvitorna som är kvar, som finns på sidan.

Jag vill ännu en gång betona innebörden av återbäring när det gäller glass.Vaniljstången kan man dela i mindre bitar och lägga i en burk med florsocker ca 1-½ dl. Låt det dra en dag och lägg allt i en mixer och pulverisera vaniljstången. Gör maränger av äggvitorna (se recep)t.

Lycka till !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar