söndag 15 november 2009

Vaniljglass (Italiensk) Grundrecept


Detta kan du använda som grundrecept till det mesta i glassväg

Ingredienser:

2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 vanlijstång (kan ersättas med vaniljextrakt efter smak men senare i blandningen)
1 ½ dl strösocker
5-6 äggulor
1 gelatinblad (eller 0,5 tsk gelatinpulver)

Gör så här:

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur den. Blanda skrap, vaniljstång, mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan stå och dra i 15 min.

Förbered under tiden gelatinbladet eller pulvret enligt anvisningarna på paketet.


Vispa äggulor och sockret luftigt. Rör ner äggsmeten i mjölkblandningen.
Värm glassblandningen försiktigt under omrörning tills smeten tjocknat, vilket den gör vid ungefär 80-85 grader. Har du en stektermometer hemma så kan du ju använda dig av den. Var försiktig så att smeten inte börjar koka, för då skär den sig. Om du inte har någon termometer kan du pröva att göra slevprovet eller rosprovet.

När du tagit kastrullen av plattan rör du ner gelatinet (det är smidigt att lösa upp det i lite av den varma smeten först och hälla över i kastrullen när det löst upp sig).

Kyl glassmeten, går snabbt i ett isbad, och fiska upp vaniljstängerna. Om du vill ha vaniljextrakt så kan du tillsätta det nu. När smeten svalnat sätter du på glassmaskinen och häller i smeten. Kör maskinen i ungefär 20-25 minuter beroende på modell (kör inte för länge så maskinen stannar om du inte har automatisk avslag på den).
Servera direkt eller pytsa sedan upp glassen i en plastburk och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar